neděle 15. března 2009

[39] Kybernýři - Disk II

„Tak hotovo.“
Do ředitelské kanceláře nacouvala žena. Rozloučila se. Předala disk Pittmanovi a ten jí něco vykládal. Potom vložil disk do mechaniky a prohlížel si záznam. Byl to ten, který potřebovali, na kterém před oprýskanou zdí muži ve vojenském ve jménu Krista a svobody Súdánu vyhrožují zabitím dvou britských novinářů. Pittman pozdravil ženu a ta odcouvala pryč.
„Tak Méďo, odkud ho máš,“ šeptala Monika, zatímco Martin převíjel záznam kamery.
Pittman pozoroval záznam a houpal se na robustním křesle. Nakonec vyjmul disk z mechaniky a držel jej v pravé ruce. Do místnosti pozpátku přišel muž, který vypadal jako instalatér, alespoň špinavá kombinéza tomu nasvědčovala. Převzal disk od Pittmana a jako rak vycouval do chodby. Skončil v jednom z výtahů.
„Tak kam to bude?,“ špitla Jana.
Číslice na displeji v kabině pozvolna klesala od třiatřicítky až na mínus dvojku. Mínus dvojka však zůstávala stát a výtah očividně ještě klesal. Nejednou se zastavil. Muž zmáčkl třiatřicítku, dveře se rozevřely a on vystoupil z kabiny.
„Tak tohle začíná vypadat zajímavě,“ poznamenal Martin a snažil se najít další kameru, jejíž záznam by použil, ale žádnou nenacházel.
„Zkus ten zvláštní bezpečnostní okruh,“ radila Jana.
„No uvidíme, co tam ještě máme.“
Místo toho, aby vyhledával cíleně kameru, kterou potřeboval, začal je jednu po druhé přepínat.
„Tak se ukaž, holka,“ přemlouval ji, ale ona se mrška pořád schovávala.
„Fajn, tady něco je, ale je to zase šifrovaný, zkusím se tam dostat.“
Martin začal opět dekódovat. Hrál svůj koncert na klávesnici a po pěti minutách se mu podařilo nabourat do bezpečnostního systému podzemních pater.
„Tak se ukaž, odkud máš tu placku,“ sledoval muže v kombinéze, jak vystupuje z výtahu.
Strážný vtrhl do bezpečnostní místnosti.
„Tak to nebude dobrý,“ pronesla Jana a vytřeštěně se dívala na bezpečnostní panel. Blikalo na něm jasně modré světlo. Modré světlo, které se již několik let používalo k nahlášení kyberútoku. Martin a Monika se instinktivně otočili tam, kam se dívala Jana a úplně ztuhli.
„Ták tohle opravdu začíná vypadat zajímavě,“ procedil Martin, když si uvědomil, co se děje.

Žádné komentáře: